Wat nou als …

Kinderen willen leren, kinderen willen ontzettend graag naar school. Je ziet het in de hele wereld, dus ook in Ghana. En als je SOKPO een beetje hebt gevolgd, weet je dat dit natuurlijk ook geldt voor dove kinderen. Maar er komt een moment waarop school klaar is, en dan moet zo’n dove jongere de school verlaten.
Het is niet ongewoon dat de jongere dan terugkeert naar het ouderlijk huis en daarmee weer afhankelijk wordt van zijn familie. Ze blijven vaak in hun geboortedorp hangen of vertrekken naar de stad om hun dove vrienden te ontmoeten en te kletsen in gebarentaal. Een van de gevolgen is dat ze, soms in groepjes, gaan proberen om karweitjes te doen. Dat lukt een dove jongere zonder vakopleiding vaak nauwelijks, omdat er in de grote stad toch al veel werkeloosheid heerst. En dat betekent dat je soms groepjes dove jongeren ziet bedelen …

Een mooie toekomst

Wat nou als er een vervolg zou zijn op die middelbare dovenschool. Dat jongeren zich verder kunnen ontwikkelen, een beroepsopleiding kunnen volgen en bij een baas aan de slag kunnen? Dat er voor dove schoolverlaters gewoon een vervolg zou zijn? Dat ook de dove jongeren kunnen doorstromen naar een beroepsopleiding?
En dat is precies wat SOKPO voor ogen heeft! Want er is natuurlijk inmiddels ervaring opgedaan met het JCTC, waar op dit moment zes dove jongeren een naaiopleiding volgen en twee dove jongeren in opleiding zijn bij de cateraar op het centrum.
En laten we het prachtige ICT-project niet vergeten! Er worden nu al trainingen verzorgd, waarbij de jongeren zich verdiepen in de digitale wereld. Aansluitend zal aan deze jongeren een opleiding tot reparateur van mobieltjes, computers en laptops kunnen worden aangeboden. De werkplaats is al beschikbaar, de inrichting van het lokaal moet nog worden gerealiseerd!

Doorlopend studiefonds
Maar het blijft een feit … de wereld een klein beetje beter maken, kost geld. Ook voor dit mooie idee is veel geld nodig, want voor praktisch alle dove jongeren geldt dat zij de opleidingskosten niet zelf kunnen betalen.
Een van de eerste dingen die nu dus moet gebeuren, is het zoeken naar gelden om een doorlopend studiefonds in te richten. Met de gelden daaruit kan SOKPO bijdragen in de kosten voor de scholing van dove jongeren, waarbij er uiteraard een aantal regels zal gaan gelden, zoals een periode van maximaal twee jaar voor de betaling van lesgeld en bijkomende kosten, waaronder een warme maaltijd per dag vanuit de eerder genoemde catering op het centrum. Maar ook de juiste motivatie van de studenten (hoe vervelend het ook klinkt, er zal geselecteerd moeten worden), en het volgen van studieresultaten, etc. is van groot belang om een maximaal resultaat uit dit doorlopende studiefonds te verkrijgen.
Maar eerst …

Donaties
Wat nou als … wat nou als SOKPO dit mooie plan van de grond zou kunnen tillen?
Voor € 15 per maand kan één trainee een maand worden ondersteund. Meer is uiteraard zeer welkom, maar weet dat elke euro bijdraagt aan een klein beetje betere wereld voor de dove jongeren in Ghana!
Het rekeningnummer van SOKPO is natuurlijk NL56INGB0008291542 en vergeet niet te vermelden dat het een donatie is voor het doorlopende studiefonds!

 

Startkapitaal
Van de Stichting Retera-van het Hof heeft SOKPO een prachtig startkapitaal gekregen. Maar er is meer nodig: op dit moment staan al 10 dove trainees te trappelen om een goede opleiding te krijgen. En voor praktisch alle dove jongeren geldt, dat zij zo’n opleiding niet kunnen betalen. Kijk hierboven hoe jij kunt bijdragen!