Ondanks de vele (wereldwijde) uitdagingen heeft SOKPO dankzij de vele betrokken donateurs weer veel moois kunnen bereiken. Jullie steun is onmisbaar. Ontzettend bedankt!  

Ashanti School for the Deaf in Jamasi

In het begin van 2023 was de inflatie in Ghana 50% en stond de school voor een uitdaging om de benodigde maaltijden te kunnen betalen. Gelukkig kon SOKPO dankzij de kerstactie €800 overmaken naar de school, zodat ze extra rijst en groenten konden kopen.

 Het plafond in de eetzaal is vernieuwd en de muren hebben een verfbeurt gekregen. Het ziet er weer gelikt uit.

 Er is geld gedoneerd voor het houden van kippen. Dit geld wordt onder andere gebruikt voor extra kippenvoer en andere benodigdheden om de kippen zo goed mogelijk te verzorgen.

Voor tien leerlingen werd het volledige schoolgeld betaald. Voor het guesthouse is keukengerei aangeschaft.

 Er zijn praktische spullen gedoneerd, zoals kinderondergoed, sportkleding, T-shirts en lange broeken maar ook leesbrillen en 15 hoortoestellen.

Job Creation and Training Centre for the Deaf in Kumasi

De weg naar Meet the Deaf centrum is geëgaliseerd, waardoor het centrum beter bereikbaar is. Voor de veiligheid is een security post gebouwd en een beveiliger aangesteld.

Uit het studiefonds is voor 12 trainees het schoolgeld, maaltijd, vervoer en materialen betaald.

De eerste gebarentaalcursus is afgesloten met een praktijkexamen. Vier studenten ontvingen een certificaat.

De hardware & software workshop is van begonnen. Hier leren de eerste vier trainees álles over computers en reparaties van mobiele telefoons.

De twee wooncontainers op het terrein waar hebben een opknapbeurt gekregen. Hier verblijven een aantal mannelijke trainees van het centrum.

In Nederland hebben vier VWO leerlingen van het Alfrink College en College Middelharnis hin samenwerking met de Worldschool een handleiding voor dove trainees gemaakt om een groentetuintje te starten. Begin mei is begonnen met de aanleg en inmiddels is er een heuse groentetuin.

 SOKPO heeft ook in 2023 bijgedragen aan de lopende kosten JCTC. Alles is erop gericht dat dit bedrag ieder jaar procentueel lager wordt, zodat het JCTC uiteindelijk onafhankelijk wordt.

De directie, trainers en trainees op het centrum werden met Pasen en tijdens het afscheid van vrijwilliger Melanie getrakteerd op kip met rijst.

De ouders van onze vrijwilliger Melanie hebben aan de voorkant van het leerwerkgebouw een prachtige muurschildering aangebracht.  

 Het naaiatelier heeft voor SOKPO Nederland 50 producten gemaakt.  Slingers, tassen, etuis, toilettassen, brillenhoesjes, allemaal uniek en met een verhaal. Bijna alle producten zijn met winst verkocht.  Met de opbrengst kunnen we nieuwe opdrachten geven. Wil jij ook zo’n  uniek cadeau geven? Stuur een mailtje naar info@sokpo.nl 

 

Sign of Silence Hostel

Na zes maanden keihard werken is onze vrijwilliger Melanie erin geslaagd om samen met de manager van het centrum bijna alle vergunningen rond te krijgen voor het hostel. Ook zijn de kamers  voorzien van airco en andere benodigdheden. Op 1 april was het zo ver: het hostel werd geopend! Toeristen kunnen nu via een booking site twee privé kamers met twee bedden of een bed in de slaapzaal boeken.  Het hostel wordt gerund door dove werknemers en alle opbrengsten van het hostel worden ingezet voor het centrum.

Mocht je nog met de vakantieplannen voor 2024 bezig zijn, zet dan vooral Ghana op je must-see lijst! Een kamer in het hostel boek je hier: https://www.signofsilencehostel.com/

Vrouw staat voor hostel