Op reis met SOKPO secretaris Anneke en vrijwilligers Juul en Stef. Oktober 2023.

“Een bezoek aan de SOKPO-projecten op de Ashanti School in Jamasi en het JCTC in Kumasi is elke keer weer een belevenis.

Ons eerste bezoek was het JCTC, oftewel het Meet the Deaf Centre,  in Kumasi

We logeren in het hostel. Wat een prachtige plek om een paar dagen te logeren. De serene rust, wuivende palmbomen, een tuin vol bloeiende struiken en bomen is in de hectische stad Kumasi een verademing.

We worden verzorgd door Adwoa een dove werknemer die alles goed in de gaten houdt zodat het ons aan niets ontbreekt. Het groentetuintje langs de heg is inmiddels een groentetuin geworden. Stef heeft met Sampsun en een andere trainee de rapportage van de Nederlandse leerlingen doorgenomen. Hij concludeert dat ze al veel kennis van zaken hebben met gevolg dat er met regelmaat kan worden geoogst.

Nieuw op het centrum is de kapper en inmiddels heeft zich een trainee gemeld.

Manager Gabriel geeft op verzoek ons een korte gebarencursus.  

Drie ochtenden hebben we vergaderd met de staf van het centrum, vader Rene en Mirella van onze samenwerkingspartner Society of African Missions (SMA). We hebben elkaar geïnformeerd over de voortgang van de werkplaatsen op het centrum.  We delen de successen maar bespreken ook de knelpunten zoals de verzelfstandiging van het centrum, het curriculum van het naaiatelier, het rendabel maken van de meeting hall, de groentetuinen, en het aantrekken van dove trainees voor de catering.

 Het grootste succes van dit jaar is de opening van het hostel. Er komen regelmatig toeristen uit alle uithoeken van de wereld. De reviews zijn lovend en ook niet onbelangrijk: er wordt een bescheiden winst gemaakt!

Ashanti School

Ons tweede bezoek is de Ashanti School.

Stef,  Juul en ik worden door enthousiaste druk gebarende leerlingen op de Ashanti School ontvangen. Onze koffers worden in optocht door een aantal leerlingen naar het guesthouse gebracht waar we een paar nachten verblijven. De volgende dag maken we rondgang langs de SOKPO-projecten. De eetzaal is voorzien van een gloednieuw plafond en een verfbeurt. De kippen in het kippenhok zien er gezond uit en leggen met regelmaat een eitje. Niet alle eieren zijn bestemd voor de verkoop maar ook de leerlingen krijgen regelmatig een eitje. In het computerlokaal volgen we een computerles. Een bekwame enthousiaste leraar neemt leerlingen stap voor stap en gebarend mee in de ICT-vaardigheden. We zijn diep onder indruk. Met de ondersteuning van Maxim Nyansa is dit een geslaagd project te noemen. Juul, Stef en SOKPO hebben tot slot iedereen op rijst met tomatensaus en kip getrakteerd.

 Tijdens onze rondgang op het schoolterrein zien we tot onze vreugde dat er meerdere organisaties actief zijn op de school. Een Ghanees bedrijf heeft een doofblinde unit voor 30 leerlingen gebouwd, een kerk heeft de oude jongensslaapzaal een opknapbeurt gegeven. De overheid heeft een toiletgebouw en meisjesslaapzaal gedoneerd. En ouders van een leerling hebben tafels en banken voor de eetzaal laten maken. Fijn om te zien dat Ghana en Nederland gezamenlijk hun steentje bijdragen.

 Tot slot hadden we een open gesprek met de Headmistress Vida en zijn er nieuwe afspraken gemaakt en beloven zeker terug te komen.

We kunnen oprecht trots zijn op wat we samen met de directies van het centrum en school hebben bereikt. We hebben veel van elkaar geleerd en gaan verder om ons in te zetten voor dove leerlingen in de Ashanti regio!”