Ashanti School for the Deaf

Inleiding

Vanaf 1977 is de Ashanti School for the Deaf in Jamasi (Ghana) in de Ashanti regio een van de grotere, publieke dovenscholen in Ghana. Het is een boarding school (kostschool). De school verzorgt onderwijs in gebarentaal en heeft de zorg voor ruim 600 leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 21 jaar.

Sinds 1999 steunt SOKPO projecten in samenwerking met de directeur en de leerkrachten van de school om de leefomstandigheden van de leerlingen te verbeteren. Het gaat niet alleen om educatieve activiteiten op onderwijsgebied, maar ook om projecten in de voor- en naschoolse tijd gericht op de vrije tijd van de leerlingen.

 

Lopende projecten

Met de volgende lopende projecten kunnen wij je steun gebruiken.

Met de steun van SOKPO

E

wordt er onderhoud gepleegd en worden er reparaties uitgevoerd aan de door SOKPO gefinancierde projecten zoals het toiletgebouw, eetzaal, keuken, twee slaapzalen, computerroom, gastank en noodaggregaat;

E

wordt de hele school getrakteerd bij speciale gebeurtenissen;

E

draagt SOKPO bij aan de kosten voor tien leerlingen van wie de ouders onvoldoende middelen hebben om hun kinderen onderwijs te laten volgen;

E

draagt SOKPO bij aan een goede vrijetijdsbesteding van de leerlingen onder andere door middel van diverse voorzieningen voor kinderen op de internaatschool;

E

is er een budget voor onvoorziene uitgaven;

E

is er een bedrag gereserveerd voor het nieuwe kippenhok, zodat dit bij calamiteiten kan worden ingezet;

E

is er een gezamenlijk computerproject gestart voor de Ashanti School en JCTC Kumasi in samenwerking met Maxim Nyansa.

E

En natuurlijk kun je doneren voor alle genoemde projecten, zoals traktaties, vrijetijdsbesteding etc. Geef dan bij je donatie op voor welk project het geld bestemd is.

Ook in 2019 heeft Friesland Campina weer dozen met melkpoeder aan de school geschonken!

Kip met rijst wordt uitgedeeld op de feestdagen; wat een traktatie!

Krijg een beeld van de Ashanti school en z’n leerlingen

Klik op een foto om alle foto’s te bekijken

Afgeronde projecten

van 1999 tot heden

Met steun van SOKPO

E

In 2018 heeft de fa. Remkes geld gedoneerd voor de aanschaf van tafels, banken en drie ventilatoren voor de eetzaal. Ook is het plafond van de jongensslaapzalen, de buitenkeuken, het toiletgebouw en het oude kippenhok gerepareerd.

In dit jaar is er nog meer gebeurd:

  • de eetzaal heeft een verfbeurt gekregen;
  • werden de leerlingen en het team op bijzondere feestdagen of tijdens ons bezoek getrakteerd op een lekker stuk kip met rijst en groenten;
  • tijdens de rondreis van bestuursleden Anneke en Gerard Schnieders met de familie is er melkpoeder van Friesland Campina overhandigd en werden sportspullen beschikbaar gesteld door voetbalclub Roda Leusden;
  • en werd er begin augustus 2018 een start gemaakt met de bouw van een nieuw kippenhok voor 1000 leghennen. De kuikens voor het kippenhok zijn gedoneerd door Plumex Nederland. Holland Akokor zal zich de komende jaren gaan richten op kennisoverdracht, zodat er optimale resultaten behaald kunnen worden.
E

In 2017 is het sport- en spelproject gestart, zijn er reparaties uitgevoerd aan het toiletgebouw, is onderhoud gepleegd aan de noodaggregaat en de gaspitten en hebben de eetzaal, de keuken en het guesthouse een verfbeurt gekregen. Tot slot is een corn mill aangeschaft voor de bereiding van maïsmeel en is een grootbeeld tv-scherm voor de eetzaal aangeschaft.

E

In 2016 is de bouw van het moederhuis afgerond. Verder is er het nodige onderhoud gepleegd (inclusief reparaties) aan de door SOKPO uitgevoerde projecten.

E

In 2015 is ook nog gestart en deels afgerond het Kippenproject, het project ‘waterpompen’ en tot slot de bouw van het moederhuis voor vier huismoeders, die buiten de lesuren voor de kinderen zorgen.

E
Projecten 2008 – 2014 > download pdf 
E
Projecten 1999 – 2008 > download pdf

Wil je bijdragen aan onze projecten?

En dove jongeren een kans op een goed leven te geven?
Bekijk de mogelijkheden om hier aan bij te dragen.