Kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden zijn onze toekomst.


Mariët Spoelstra 06 38549450

Peter den Otter 030 2931422

Anneke Schnieders 033 2537075

Willem Huisman 06 54765211

Gerard Schnieders 033 2537075

Roel Trip 06 51800516

Francis J.K. Yeboah Ghana

Introductie

SOKPO is een stichting die haar activiteiten richt op kleinschalige zogenaamde eerste lijnprojecten in ontwikkelingslanden. Vooral projecten die scholing en onderwijs in het programma hebben, krijgen ondersteuning van SOKPO. De projecten die SOKPO nu ondersteunt in Ghana voorzien in basisonderwijs, vervolg onderwijs en vakopleidingen voor kinderen in achterstandssituaties.

Werkwijze

De projecten die SOPKO ondersteunt, zijn altijd lokale initiatieven. Hierin wordt samengewerkt met een lokale N.G.O. (Non Governmental Organization) of een andere officieel erkende instelling of organisatie. Of en op welke wijze er ondersteuning zal zijn, wordt door SOKPO bepaald op basis van een projectplan dat door hen wordt ingediend. In dat projectplan wordt naast een begroting de aard van het project, het tijdschema en het te behalen resultaat aangegeven. De middelen worden gedoseerd en op basis van gedetailleerde verantwoording ter beschikking gesteld. Medewerkers van SOKPO zijn meestal tijdens de uitvoering van de projecten aanwezig.

Kleinschalig en vertrouwd

Kleinschalige projecten vergen relatief weinig organisatie, zijn beter controleerbaar op ontwikkeling en uitvoering, kennen lage overheadkosten en leveren snel resultaat op. Continuïteit van de projecten blijft het belangrijkste aandachtspunt en voorwaarde voor ondersteuning. Bestuursleden en (lokale) medewerkers werken op basis van vrijwilligheid. Naast deskundigheid zijn ideologische uitgangspunten en motivatie de pijlers voor een betrouwbare samenwerking op de locaties. De uitgangspunten blijken in de praktijk te werken.

Projecten in Ghana

In 1997 is SOKPO gestart met het inzamelen van hoortoestellen voor leerlingen van twee scholen voor dove en slechthorende leerlingen. Ook werd er een audiologisch centrum ingericht. Naast basis- en vervolgonderwijs kunnen de leerlingen beroepsonderwijs volgen. Veel leerlingen verlaten de school met een afgeronde opleiding. Dit vergroot hun kansen voor het vinden van een baan of het starten van een eigen bedrijfje. SOKPO zorgt voor financiële ondersteuning en draagt ook bij aan deskundigheidsbevordering van leerlingen en leraren.

In de afgelopen jaren is het aantal leerlingen van de Ashanti School for the Deaf van 250 naar 450 gegroeid. De leerlingen verblijven op een internaat en brengen veel tijd door op de schoolcompound. SOKPO is de laatste jaren zeer actief op de school.
In 2006 is een compleet computerlokaal en bibliotheek ingericht.
In 2007 is een aggregaat geplaatst. Dankzij deze noodstroomvoorziening kunnen de leerlingen ook bij stroomuitval communiceren (gebarentaal) als het donker is.
De sanitaire voorzieningen voldeden totaal niet meer. Daarom heeft SOKPO in 2007 ook een nieuw toiletgebouw gebouwd. Nu kan iedereen gebruik maken van moderne, hygiënische toiletten.
In 2008 heeft het speelterrein van de kleuters en het bestaande basketbalveld van de oudere leerlingen een fikse opknapbeurt gekregen en zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst. Ook is er dat jaar een kippenfarm gerealiseerd en is een bouwval opgeknapt tot gastenverblijf, zodat iedereen, die de school wil bezoeken, nu in een goed onderkomen kan verblijven. Dit guesthouse heeft een volledig ingerichte keuken, een grote living, twee slaapkamers met prima bedden en een douche en toilet. De verblijfkosten bedragen € 10,00 pp/dag. Wilt u uw maaltijden niet zelf verzorgen, dan kan tegen een geringe meerprijs voor maaltijden e.d. worden gezorgd.
Het jaar 2009 stond in het teken van de Dining Hall. De veel te kleine eetzaal werd afgebroken. Op dezelfde plaats is een veel grotere nieuwe Dining Hall gebouwd. De leerlingen kunnen nu tijdens stortbuien gewoon door blijven eten en hoeven niet meer voor de wateroverlast te vluchten. De eetzaal is ook geschikt voor recreëren, vergaderen, overleggen en feesten. Met de Dining Hall is meteen de keuken vernieuwd en een gasinstallatie aangelegd. Er wordt nu niet meer op hout gekookt maar op lpg-gas. Een reuze vooruitgang die tevens aansluit bij acties voor duurzaam energieverbruik.

Nieuwe projecten

SOKPO is druk met de voorbereidingen van een verkooppunt langs de grote weg voor de school. Producten die de leerlingen van het Vocational Departement (beroepsopleiding) maken, kunnen daar dan verkocht worden. SOKPO zorgt voor een startkrediet. Door dit self supporting project blijven praktijkopdrachten en gelden voor de uitvoering ervan binnen komen. Ook komt dit project ten goede aan de integratie van de horende en dove wereld. De slaapzalen van de 300 jongens voldoen niet en zijn ontoereikend voor het groeiend aantal leerlingen. De plafonds zijn te laag, er liggen golfplaten op die juist warmte doorgeven en niet afstoten en er is te weinig ventilatie. Bovendien zijn er te weinig slaapplaatsen waardoor er jongens buiten moeten slapen (slechts enkele leerlingen beschikken over een eigen muskietennet). Ook liggen ze op de kisten waarin de kleren en enkele privé-spullen van de leerlingen zitten.
De kleinste jongens slapen nu in een zaal naast de slaapzalen van de meisjes aan de andere kant van het schoolterrein. Ook hier is er sprake van ruimtegebrek en dit leidt tot onhygiënische toestanden. Soms liggen ze met z’n vieren in één bed of op een matras op de grond. Deze mensjes in wording met een zware handicap (en zonder hun eigen moeder in de buurt) verdienen een beter onderkomen voor de nacht.

Fondsenwerving

Gelukkig kan SOKPO ook in de toekomst rekenen op ondersteuning van bedrijven, particulieren en instellingen. SOKPO gaat dan ook door met de kwaliteitsverbetering via nieuwe projecten.


HELP ONS HEN EEN KANS TE GEVEN!


Postrekening 8291542 t.n.v. SOKPO Hoevelaken

www.sokpo.nl

spoelstrajet@zonnet.nl

De belastingsdienst heeft een ANBI-verklaring afgegeven.

KvK. Utrecht 41185227

Terug naar homepage