Jamasi, 18 Oktober 2008


Druk, druk, druk


Nog een week en dan zijn de 5 weken weer om. Onze tijd hier is omgevlogen. Elke dag waren we druk met de projecten. Veel overleg over wat wel of niet aangschaft moet worden. Overleg met grote en kleine aannemers. Onderhandelen over de kosten en spullen uitzoeken, zoals tegels voor de wc en douche en de soorten verf voor binnen en buiten. Daarna inkopen doen van de verf, wastafel, wc en douchestangen. Ook het bespreken van de kleuren in het gerenoveerde headmastershouse/ guesthouse nam nogal veel tijd inbeslag, want voordat iedereen er zijn zegje over heeft gedaan is er heel wat afgebeld. Daarnaast waren we druk met de keuze van de gerenoveerde en nieuwe speeltoestellen; de plek moet worden uitgezocht en het moet wel stevig staan. Gesprekken met de leerkrachten over het gebruik van het nieuwe speelplein bij de kleuterafdeling en welke hinkelbanen erop moeten komen. Gewone verf bleek op beton niet te hechten en daarom is betonverf gekocht (wel op waterbasis). De betonverf moest natuurlijk in de Ghanese kleuren, dus rood, geel en groen.
Ook was er nog overleg met de burgemeester over onze toekomstige projecten om enkele verkooppunten en een restaurant langs de weg, voor de schoolcompound te maken. We willen de vocatinal namelijk meer training geven en ze moeten leren hun zelfgemaakte spullen te verkopen voor iets meer dan de kostprijs, zodat ze continu opdrachten kunnen uitvoeren. De vocational moet het hebben van “learning by doing”. En dat gaat nu al een beetje lukken. Voor het eerst in de jaren dat we hier komen zijn alle leerlingen van de vacational druk met hun leraar aan het werk; dus practice training. De komende week hebben we daarover nog weer indringende gesprekken met de leraren van de vocational opleiding.

Voor ons kippenfarmproject hebben we eerst een aantal kippenfarms (niet alleen in de regio) bekeken en vervolgens zijn we hard aan de slag gegaan. Met een grote kippenboer hebben we regelmatig contact over de bouw van het hok, de plaats i.v.m. voldoende ventilatie en welk type gaas en soort aluminiumdakplaten we moeten gebruiken. En daar hangt natuurlijk ook nog eens een prijskaartje aan. Ook zijn we er achter hoe we de eendagskuikens moeten bestellen. Ons is aangeraden om met eendagskuiken te beginnen en reken er maar op dat 20 a 30 procent sneuvelt tijdens de eerste 20 weken. We hadden totaal verkeerde informatie over de aanschaf van 20 weekse leghennen. Er komen in Ghana alleen maar eendagskuikens binnen. En dat moet tevoren goed gepland worden, want die trek je niet zomaar uit de muur.

Het was bij tijden erg druk maar het geeft ons ook een een goed gevoel om te zien dat iedereen zich voor de 100% inzet. De kinderen gebaren voortdurend blij te zijn met wat ze zien. Ook gebaren ze “dankjewel” voor de nieuwe speeltoestellen. Ook de leraren, werkers, huismoeders, enz. laten ons voortdurend weten dat ze blij zijn met de veranderingen in en rond de school. We vinden dat iedereen maximaal bijdraagt aan het welslagen van de projecten en de projectleiders nemen hun taak serieus. Ons is het werken met projectleiders van de school erg goed bevallen. Meer leraren raken betrokken en.. wij zijn nu meer supervisors. En dat is, denken wij ook de bedoeling. Gisteren hebben we voor het eerst in het nieuwe headmaster’s/questhouse geslapen. Nou dat was een verademing; een stuk koeler en meer ruimte. In het andere huis liep de temperatuur soms op tot 30/35 graden en ook ’s nachts koelde het nauwelijks af. Het headmastershuis wordt na 12 jaar ongebruikt te zijn nu eindelijk gebruikt. Gisteren hebben we de nieuwe ruimte dan ook, in kleine kring ingewijd onder het genot van een heerlijk koud biertje. Deze week gaan we de projecten afronden.
• Het headmaster/questhouse is (behalve de ruimte voor Charles, de headmaster) klaar. Op het laatste moment bedachten we dat het toch beter is nog een extra deur naar de binnenplaats te maken, zodat niet iedereen voor onze ramen langs hoeft. Ook moet zijn badkamer nog betegeld worden.
• Er vinden minder kleine ongelukjes plaats op het nieuwe kleuterplein. De gerenoveerde speeltoestellen zijn klaar en deze worden morgen op de school bezorgd. Iedereen was druk, nerveus, want ze zien weer dat er iets is opgeknapt. Deze week komen de schommel en het klimhuis. Daar hebben ze nog geen idee van, dus dat wordt nog wat.
• Het dak van het kippenhok zit erop. Vandaag wordt de vloer aangesmeerd en maandag wordt het gaas bevestigd. Daar loopt alles nu in sneltreinvaart.
• Op het basketbalveld wordt elke dag gespeeld met de bewoners uit Jamasi.

De komende week hebben we nog een aantal gesprekken over devoortgang en afronding van de projecten. En dan gaan we ons langzamerhand voorbereiden op onze terugreis. We kijken er naar uit iedereen weer te zien.

Groet,

Anneke en Gerard Schnieders


Terug naar homepage