Jamasi, 25 September 2008


Terug van weggeweest


De Ghanese sfeer begint al als je staat te wachten op het vliegtuig voor Gate 5 op Schiphol: er wordt veel gelachen in de lange rij, handen geschud, op de schouders geklopt en veel te grote handbagage tussen de benen. We logeerden de eerste 3 nachten in Accra bij de broeders van Maastricht. Een hartelijk weerzien met broeder Arnold Smal, een buurjongen uit Amsterdam uit mijn jeugdjaren. We hebben heel wat herinneringen opgehaald. Het was tevens een heerlijke plek om aan de hectiek van Ghana te wennen. In Accra orienteerden we ons op het houden van kippen. Namen als layers, chickenhouse, one-day-chickens, prices to sell and to buy rolden moeiteloos uit onze mond. Inspirerend was een bezoek aan een dovenschool voor hoger onderwijs in Mampong bij Accra. De school ligt in een heuvelachtige omgeving met schitterende uitzichten en heeft een chickenfarm (500 kippen) en een pigsfarm met 13 varkens. We hebben er veel van opgestoken.

Na een lange en vermoeiende reis naar Jamasi kregen we een hartverwarmend ontvangst. We voelden ons terug van weggeweest. Een dag later werden we uitvoerig rondgeleid op de schoolcompound. De voorbereidingen voor onze projecten waren in volle gang. Het toiletgebouw zag er, op wat kleinigheden na prima uit. Men had het toiletgebouw tijdens de schoolvakantie van de leerlingen op slot gedaan, omdat enkele mensen uit de omgeving van de school er ongevraagd gebruik van maakten. Zij willlen ook weleens lekker op hun gemak zitten.’s Middags liepen we tot onze verrassing naar een prachtig nieuw hotel tegenover de school. Het Sam and Bea Palace hotel ligt iets van de weg temidden van cacao- en sinasappelbomen. Het heeft voor de verwende tourist of zakenman alle faciliteiten; met in het weekend live-muziek bij het zwembad en dat voor de prijs van 20 tot 30 euro per nacht voor een 2 persoonskamer. Maandag de eerste schooldag waren er nog maar 50 van de 430 leerlingen gearriveerd. Elke dag druppelen er kinderen binnen. Gewapend met pen en papier hadden we om 9 uur ’s morgens onze eerste werkvergadering. De projectleiders voor het basketbalveld, de speeltoestellen, het kleuterplein, het kippenhok en het renoveren van het headmasters house waren stipt op tijd aanwezig. Er werd kort en effectief vergaderd. Over veel zaken was goed nagedacht. Dat gaf ons een goed gevoel. We zien het helemaal zitten. Op dit moment is het regentijd in Ghana, af en toe een fikse bui met heerlijke temperaturen.

Nu een kort overzicht van de stand van zaken over de projeten na een week:
*Het basketbalveld is uitgediept en er kan steenslag met zand opgebracht worden. Men wacht op een goede dag zonder regen om de betonnentoplaag aan te brengen. De timmerman maakt al de basketpoules.
*Op het kleuterschoolplein zijn de oude speeltoestellen verwijderd. Met het aanleggen van de betonlaag wordt begonnen als het werk aan het basketbalveld is afgerond.
*De plek waar het kippenhok komt wordt geruimd. Bananenbomen worden weggehaald en overige planten herplant. Het hout is al binnen en moet nog 2 weken drogen. Met het betonnen skelet wordt gestart als het kleuterplein is voltooid.
*We hebben met de directeur van de school speeltoestellen op een school voor moeilijk lerende kinderen in Kumasi bekeken. Nu worden er tekeningen gemaakt. De brochures van een speelgoedfabrikant uit Nederland kan de school daarbij goed gebruiken. Volgende week nemen we een beslissing hoe het eruit komt te zien.
*Aan het headmastershouse wordt hard gewerkt: er worden 2 kamers opgeknapt, een toilet en douche aangebracht, de keuken afgebouwd en de hal (is woonkamer) wordt ook opgeknapt. We hebben al twee bedden besteld en alles krijgt een verflaagje. Over 2 weken kunnen wij er al een kamer betrekken. Iedereen vindt het gebouw nu al een totale metamorfose. Als het huis over enige weken helemaal is opgeknapt kunnen we er mogelijk ook gasten uit Holland of elders in onderbrengen. Het zal dienen als een guesthouse with a little more luxury for a nice price.

Tot zover onze eerste reacties uit Jamasi.

Groet,

Anneke en Gerard Schnieders


Terug naar homepage